Varsòvia i l’EUDC, estranya combinació

„Chieliśmy byé wolni i ,wolnośé sobie zawdzięczać – volíem ser lliures i no deure aquesta llibertat a ningú – apareix a la placa just a l’entrada del museu de Varsòvia dedicat a la revolta de les forces nacionals durant l’estiu de l’any 1944. Sota setge, els soviètics a l’est i els nazis per l’oest. Auschwitz, al sud del país, com el principal camp de concentració. El país, en especial des de l’entrada a les institucions europees, havia obtingut les majors quotes de prosperitat i creixement. Però ara, de nou, la política nacional passa pel discurs de tradició i sobirania.

Polònia, des de l’entrada al govern del PiS, les inicials en polonès del partit de Llei i Justícia, s’ha plantat davant d’Europa. Guerra declarada als refugiats, descarada intervenció del Tribunal Constitucional i mitjans de comunicació públics[1] i prou avenços en matèria d’igualtat de gènere o drets del col·lectiu LGTB. El partit de govern controla Palau Presidencial i Parlament.  Jaroslaw Kaczynski, líder del PiS i responsable de col·locar les anònimes marionetes Andrzej Duda i Beata Szyndle al front, se’l coneix per no tenir ‘ni família ni amics’ i per ‘no haver sortit mai del país’.

Una esquerda per a Europa, que pateix però no es trenca. El Bloc de l’Est, tradicionalment més beneficiat i satisfet amb la integració, alça la veu i ho fa a la una. Avui, a Polònia la policia pot vigilar internet, correus electrònics personals o la telefonia mòbil sense autorització judicial. El ministre d’Assumptes Exteriors polonès pensa que ‘cal acabar amb l’Europa podrida de vegetarians i ciclistes’[2]. Brussel·les ha obert per primer cop el mecanisme de control per valors democràtics, encara que no se n’esperen gran resultats. La Unió segueix feble: sense multa a Espanya, tebis amb Erdogan i Brexit descafeïnat.

En aquest context, hi ha tingut lloc el Warsaw EUDC 2016 – Competició de Debats de la Unió Europea, en les seves sigles en anglès-. Un torneig a l’estil BP, sistema britànic, on dos equips de govern havien de defensar la moció mentre que els dos de l’oposició s’hi mostraven en contra. Alguns dels temes eren prou espinosos: This House… creu que l’Orquestra Filharmònica d’Israel hauria de tocar regularment música de Richard Wagner, confés antisemita i defensor de tesis nazis; This House… dóna suport a una intervenció militar a Veneçuela per part de tots els altres estats de l’Amèrica Llatina; …

Imatge dels dos equips de Tel Aviv a la final de la categoria ESL (English Second Language) Font: Warsaw EUDC 2016

Varsòvia és la tercera ciutat mundial més destruïda mai, només després de Hiroshima i Nagasaki. Més del 90% del centre de la ciutat es va convertir en runes. I quedar sota el poder soviètic després de la Segona Guerra Mundial no va facilitar-ne una reconstrucció cuidada i ordenada, ans al contrari. Urbanisme desastrós, carreteres amples, gratacels col·locats aleatòriament i tramvies passant per tot arreu. L’edifici que més crida l’atenció, el Palau de Cultura i Ciències o ‘Palau de Ióssif Stalin’, va ser un regal de la URSS a Polònia als anys 50: vet aquí que molts proposessin enderrocar-lo. Només la reduïda zona de la Warsaw Old Town, declarada Patrimoni de la Humanitat l’any 1980 per la UNESCO, conserva un encant molt especial.

Palau de la Cultura i la Ciència de Varsòvia (antigament Palau ‘Ióssif Stalin’). Elaboració pròpia.

Plaça Zygmunt, a Warsaw Old Town. Elaboració pròpia.

En qualsevol cas, la ciutat seguirà sent punt estratègic entre l’Europa continental i la de l’Est. L’EUDC 2016 ha estat una bona oportunitat per portar joves de tot el continent a la ciutat, i per involucrar més a aquesta en assumptes de la Unió. Kaczynskistan, la nova Polònia que alça la veu a Brussel·les i gira l’esquena a la globalització, poble abandonat i vodka ben barat. Dzięki!

Referències

[1] Iñigo Domínguez, Bienvenidos a ‘Kaczynskistán’, El País, enllaç: http://internacional.elpais.com/internacional/2016/01/23/actualidad/1453580665_393478.html

[2]Íñigo Domínguez, Cruzada en Polonia contra los medios ‘traidores de la patria’, El País,  enllaç: http://internacional.elpais.com/internacional/2016/01/19/actualidad/1453231034_459074.html

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.