L’economia és com aquell amic pesat que tots tenim…

Saps què és l’economia? Si..? N’estàs segur? Anem a reflexionar! Amb el text que em disposo a redactar vull respondre la pregunta del milió que molts lectors del bloc o potencials lectors del bloc s’hauran fet algun cop: Perquè m’hauria d’interessar l’economia?. Contestar correctament a la pregunta formulada és important no només per aquella persona poc familiaritzada amb la ciència econòmica sinó que també és extremadament important per aquella persona que ja té nocions d’economia. Com en tot en aquesta vida és important sempre anar un pas més enllà en la reflexió, això és  precisament el que farem en aquest escrit, anar més enllà.

Segons la RAE l’economia és: Ciència que estudia els mètodes més eficaços per satisfer les necessitats humanes materials, mitjançant d’utilització de béns escassos. Aquesta definició és un bon punt de partida per la meva reflexió. Com es pot deduir fàcilment de la definició de la RAE l’economia és una ciència que es focalitza en el comportament de l’ésser humà, per tant ni més ni menys, nosaltres som els protagonistes de l’economia. Però realment no calia agafar el diccionari de la RAE per adonar-nos de la importància que té cadascú de nosaltres en aquesta ciència, ara mateix la pantalla on estàs llegint aquest curiós article està alimentant-se d’electricitat que estàs pagant cada mes a una empresa generadora i distribuïdora d’electricitat. Això és economia. La cervesa que et vas prendre veient com un geni de 1,69 metres d’alçada li fotia 5 gols a un equip de champions. És economia. I sobretot la hipoteca que hauràs de pagar amb la suor del teu front d’aquí uns anys. És indubtablement economia.

Efectivament estem completament envoltats d’aquesta ciència que a priori semblava més llunyana. És cert que l’economia a vegades no és tan bonica i divertida com la pintem els apassionats, a vegades aquesta es disfressa amb tecnicismes impronunciables i amb equacions inacabables. Cert, però creieu-me és pur pragmatisme. Que no us tirin enrere quatre “paraulotes” econòmiques o 5 equacions diferencials. Nosaltres com a part activa dia rere dia d’aquesta ciència tenim el dret i (quasi) l’obligació de saber com funciona.

Vosaltres creieu que una persona pot, si té el gran privilegi, realitzar un contracte hipotecari amb “X” entitat bancària sense saber què és l’Euribor? Bàsicament una variable que representa el tipus d’interès al qual els bancs es deixen diners entre ells i que, per cert, condicionarà els pagaments mensuals de la seva hipoteca fins que aquesta acabi. Què passaria amb l’Euribor si Grècia es declarés en DEFAULT i tots els bancs amb bons grecs haguessin de començar a fer competicions de vol d’avions de papar fets amb títols de deute sobirà grec?

En definitiva l’economia, vulguem o no, ens acompanyarà tota la vida per això mateix tenim dues opcions: En primer lloc podem amagar el cap i tapar-nos les orelles cada cop que sentim parlar d’inflació, oferta i demanda o mercats financers o en segon lloc podem començar a tenir interès per l’economia devorant tota la informació que ens arribi, preguntant o investigant en cas de que no puguem desxifrar alguna notícia. Així doncs una bona analogia que podríem fer seria afirmar que l’economia és com el típic amic pesat que tothom té en el seu grup d’amics que vulguem o no sempre ve amb nosaltres i que en el fons, molt en el fons, cadascú d’alguna manera se l’acaba estimant.

L’economia és com aquell amic pesat que tots tenim… comentarios en «0»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.