Com t’afecten les retallades (2): Els Funcionaris

Si l’altre dia parlàvem dels universitàris, avui toca fer balanç de les retallades que han sofert els funcionaris. Fa un parell de setmanes el Govern de Rajoy anunciava l’augment de la jornada laboral d’aquest col·lectiu. Cal recordar, que com a qualsevol espanyol, també han sofert la pujada de l’IRPF.  De manera que caldria que treballessin més a un preu més baix. Anem a veure, d’ençà que va començar la crisi, quin ha estat el paper d’aquest sector.

Les retribucions del personal del sector públic es van reduir un 5% de mitjana al 2010 i al 2011 es van congelar. No obstant, la rebaixa va ser proporcional als ingressos, és a dir, va afectar més als salaris més alts.  La reducció no només va afectar als funcionaris de l’administració general de l’Estat, sinó també als de les comunitats autònomes i els ajuntaments. Tot i això, aquesta retallada va perjudicar tant sols al sou base dels funcionaris. Això vol dir que, si les comunitats autònomes ho haguessin considerat oportú, podrien haver fixat uns complements addicionals que mantinguessin els salaris «intactes».

Això sí, el que no es podia modificar és el salari dels membres del Govern de les comunitats autònomes, que es van reduïr un 15%, tot i això cal remarcar que segueixen  cobrant els complements corresponents, font principal dels seus ingressos. Val a dir però que la rebaixa del sou dels funcionaris anunciada al Congrés pel president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va ser la primera aprovada a Espanya per a aquest col•lectiu, que no obstant ja havia vist el seu sou congelat en dues ocasions en els últims 20 anys.

Així doncs, la retallada salarial per als empleats públics està afectant a les tres administracions (central, autonòmiques i locals) i ha suposat un estalvi d’aproximadament 2.400 milions d’euros per a aquest any, gairebé la meitat de la despesa que el Govern es va proposar reduir al 2010 per accelerar la baixada del dèficit. Però cal tenir en compte que darrera cada funcionari hi ha una familia que es sustenta d’aquest sou i que si les retallades van a més podrien arribar a suposar un conflicte per a l’administració.

Pròximament més! La setmana vinent parlarem dels pensionistes!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.