Tenim les fitxes, ara cal jugar la partida

Recent tornada d’Estrasburg on he passat quatre mesos realitzant part de la carrera en el marc del programa Erasmus+, sens dubte puc afirmar que una experiència així transforma, remou, planteja dubtes i proposa algunes respostes vitals. En arribar a Barcelona, una pregunta que feia temps que em plantejava ha agafat molta força. Seré competent al món laboral? Com sempre, anem per parts.

Un dels elements característics en el concepte de competències és el fet de l’existència d’un seguit de comportaments que impliquen un conjunt de coneixements, procediments i actituds combinades, coordinades i integrades que permeten a l’individu saber fer i saber estar per a la tasca que se’l sol·licita.

És doncs, el domini d’aquests sabers que ens fan capaços d’actuar de manera eficaç en situacions professionals. L’objectiu? Arribar a ser capaç de disposar de la capacitat de saber actuar. Potser us heu perdut… Dit d’una altre manera; les competències impliquen capacitats,  sense les quals és impossible arribar a ser competent. Una cosa és ser capaç i una altre ben diferent ser competent.

Considero oportú afirmar que la carrera ens proporciona els recursos (competències) però no la mobilització d’aquests. Per tal de ser competent doncs, cal posar en joc aquest recursos. Aquí és doncs, on comença la partida. Tenim les fitxes però cal començar el joc.  Cal jugar però alhora ser conscient que l’aplicació d’aquests recursos i capacitats no serà l’aplicació directe de tot el que hem aprés (principis, teories, fórmules…), caldrà avaluar els diferents contexts i decidir la manera d’aplicar-ho. El nostre joc doncs implica passar del saber a l’acció. Personalment penso que és un procés complex el qual requereix paciència.

Ser graduat no és ni serà mai el passaport cap a l’èxit al món laboral. És el tiquet d’entrada que ens permet treure el cap en aquest món nou i desconegut.

El meu dubte: sabré jugar la partida? I si és possible, guanyar-la?

Elsa Vicente Puntí, estudiant d’International Business Economics (IBE) a la UPF

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *