Sarkosy insisteix amb la taxa Tobin, Merkel li dóna llargues i Cameron es planta

Podríem dir que el dia 30 d’aquest mes és el dia D per arrivar a un acord per la implantació de la taxa Tobin. Sarkosy diu que està disposat a quedar-se sol, Merkel diu que està a favor d’implamentar-la però que es necessita temps perquè tots vagin a una, i Cameron diu que res de res, que ell ni parlar-ne i que farà tot el que pugui per evitar qualsevol avançament al respecte. La situació a la Eurozona està més tensa que mai.

La taxa Tobin, que deu el seu nom a l’economista James Tobin (premi nobel d’economia l’any 1981), és un impost que s’aplica cada vegada que es produeix una operació de canvi de divises. En un principi aquesta taxa ha de ser baixa, al voltant del 0,1%, i serviria per penalitzar les operacions purament especulatives i a la vegada recaudar un munt de diners.

Aquesta taxa ha estat subjecte de debat moltes vegades entre liberals i keynesians, i fins i tot ha anat lligat a la bandera de moviments anti-globalització, que han fet que inclús el propi James Tobin (considerat keynesià) hagi dit en diverses ocasions que se’l va malinterpretar. Bàsicament els que estan a favor tenen com a argument bàsic que és una gran font de recaudació, s’han fet moltes estimacions de la quantitat i hi ha qui diu que es podria erradicar la fam al món, o solucionar el problema de la sanitat. Els liberals -i no necessariament de l’escola austríaca- per contra diuen que és una mesura que perjudica i obstaculitza el comerç internacional, perjudicant especialment els països pobres.

Sigui com sigui sembla extrany que sigui Sarkosy el promotor de la taxa, ja que ell va ser un gran detractor d’aquesta, sobretot abans de ser president i conegut per ser un profund liberal. Però ja diuen que els liberals quan entren en política es tornen keynesians perquè d’això els va menjar-se el pa.

De moment haurem d’esperar al dia 30, a veure si Merkel i Sarkosy presenten una postura conjunta. Mentrestant desde Pompeunomics esperem que tots opineu al respecte, ja que és un tema prou interessant i de fàcil debat!

Sarkosy insisteix amb la taxa Tobin, Merkel li dóna llargues i Cameron es planta comentarios en «0»

 1. Molt ben triat Xavi! Uff… tema delicat aquest eh! Jo no sóc capaç de posicionar-me, però si no és una taxa mundial no servirà de res. No crec que ara mateix sigui una prioritat, hi han masses coses a arreglar. Però prohibir l’especulació em sembla un bon inici, serà aquesta la manera?

 2. La meva visió és més pesimista. Trobo que l’especulació seguirà existint amb la mateixa intensitat i influència, i que bàsicament, els que acabarem pagant la discutida taxa serem els ciutadans a través d’un increment en les comissions bancàries…

 3. Buff ja sé que és un tema complicat, a més per argumentar hauríem de fer un estudi més profund i més tècnic. Però bé, trobo més que interessant que es plantegin implamentar-la i encara més la gran dificultat de fer-ho ben fet. Jo de moment sóc bastant escèptic al respecte.

 4. El gran problema de la taxa és poder diferenciar les especulacions de «curt termini», de les inversions reals de «llarg termini». Potser diferenciar per terminis no és una gran idea, però és com es veu més clar.
  En principi la idea d’aquesta taxa és gravar només sobre les primeres per tal de frenar els especuladors però no frenar l’economia en general. A la pràctica ja se sap que és molt fàcil transformar les unes en les altres, i per tant es converteix en ineficaç o perjudicial depenen de la duresa amb la que s’imposi.
  A més, com ja s’ha dit, un problema important és que per tal que funcioni bé, ha de ser una taxa mundial, sinó altre vegada pagaran justs per pecadors, ja que és més fàcil per un especulador entrenat en la matèria, fer una operació especulativa via un país lliure de la taxa, que per un inversor real. Per tant altre vegada ineficaç, però aquesta vegada, alhora perjudicial.

 5. Jo penso que el primer que s’hauria de fer es arrivar a un acord mundial per poder-la implementar perque sempre que hi hagin paraisos fiscals on la taxa Tobin no estigui en vigor, els grans inversors que mouen capitals amplíssims es refugiaran en aquests per evadir la taxa, provocant que aquesta perjudiqui només als petits inversors dels paisos on la taxa estigui en vigor y la recaudació prevista sigui un fracàs, així que poc a poc i bona lletra Em sembla que Sarkozy s’está precipintant anant pel seu conte.

 6. Jo crec que aquesta taxa és una mala idea. D’aquí poc faré un post argumentant-ho probablement. BTW, teniu mol malament vists als especuladors no? Que també fan coses bones nois!

 7. Jo volia citar una de les últimes frases del post : «Però ja diuen que els liberals quan entren en política es tornen keynesians perquè d’això els va menjar-se el pa». Gran veritat i alhora uns del gran problemes de la democràcia, els polítics no fan polítiques per beneficiar al país fan polítiques per sortir reelegits. El perquè? Suposo que està en el poder es el que busquem tots en certa manera per las nostra evolució, per tant una vegada aconseguits deu ser molt difícil renunciar-hi.

  Gran apunt el de l’Arnau de la taxa Tobin, es nota que ha llegit al Xavier Sala i Martí, que per cert jo també l’he llegit i ho recoman-ho a tothom tan a liberals com a no liberals.

 8. Feia molt de temps que no em trobava amb algú que sapigués diferenciar la taxa Tobin de la taxa a les transaccions financeres (a les notícies ho fan contínuament) . És molt cert el que has dit sobre el que pensa el mateix Tobin sobre la seva proposta de 1981: se l’està malinterpretant i estan abusant d’ella. Ànims amb el blog, de moment pinta molt bé!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *