La borsa, aquest gran desconegut

La borsa, també anomenada mercat de valors, no és res llunyà a nosaltres i realment en sentim parlar en les nostres vides quotidianes, alguns més que d’altres. Molta gent veu la borsa com alguna cosa molt llunyana que no sap com funciona però pensa que són un conjunt de números que augmenten i disminueixen la seva valoració sense cap sentit aparent, on hi ha una sèrie de persones al darrere que obtenen rendibilitats. En realitat, és completament cert, encara que aquests números són els preus de les accions actualment (cotització de l’acció en un moment determinat) i el seu augment o disminució té un sentit relacionat. Cal matisar que, en el cas dels índexs bursàtils com l’IBEX 35 a España, CAC 40 a França, DAW JONES  a Estats Units, NIKKEY 225 al Japó …etc., la seva cotització funciona amb “punts” ja que són conglomerats d’accions que afecten a l’índex depenent de la seva capitalització (quantitat d’accions d’una companyia multiplicada per la seva cotització).

Certament, la borsa és el mercat més competitiu que existeix en els nostres dies, on una sèrie d’oferents i demandants fixen els preus òptims als quals els hi interessaria vendre o comprar respectivament una acció (parlo d’acció per simplificar, però cal tenir en compte que a borsa hi ha més productes (com CFD’s, Divises, Futurs, Opcions…) dels quals es parlarà en pròxims posts). D’aquesta manera si hi ha una sobre oferta els preus tendiran a baixar i si, pel contrari, hi ha una sobre demanda els preus pujaran.

S’ha d’imaginar la borsa com una subhasta permanent en la qual s’estan intercanviant moltíssims productes a la vegada. L’intercanvi només es donarà quan hi hagi un preu que les dues parts estiguin disposats a acceptar per tal de realitzar la transacció. Quan els productes en circulació es vagin esgotant i hi hagi molta gent interessada en aquest, la seva cotització pujarà ja que els demandants hauran de competir entre ells per veure qui se l’emporta. Per tant, podríem catalogar com a millors accions per invertir (diferent d’especular) aquelles que la gent vol retenir per la bona situació de l’empresa, aquelles que molt poca gent està disposada a vendre perquè està obtenint bones rendibilitats. Així s’entén per què un valor puja, o baixa, si es donés el cas contrari.

Una vegada explicat per sobre i de manera molt simple el funcionament de la borsa, m’agradaria desmentir alguns mites que circulen, si més no, idees errònies que té la gent que mai ha invertit:

Les millors accions són aquelles que reparteixen dividends.

Fals. S’ha de tenir en compte que els dividends es descompten directament de la cotització de l’acció, per tant, si una acció cotitza a 5.30€ avui i es reparteixen dividends de 0.30€ per acció, demà valdrà 5.00€. A més, els dividends són una manera d’atraure als inversors més inexperts ja que aquests es senten satisfets cobrant anualment uns abonaments, d’aquesta manera les accions tendeixen a estancar-se ens certs preus provocant una rendibilitat petita o nul·la.

L’IBEX 35 reflexa l’evolució de les 35 millors empreses espanyoles per igual.

Fals. Depenent de la capitalització de l’empresa, aquesta pondera més o menys sobre l’índex. El problema d’aquest fet es que a España 6 valors ponderen més d’un 50%, provocant que si aquests 6 augmenten la seva capitalització i els 29 valors restants la disminueixen, l’IBEX 35 augmentarà els seus punts, reflectint una evolució errònia del conjunt d’empreses que el formen.

Comprar accions d’una gran empresa i mantenir-les molt de temps genera bons rendiments.

Fals. Aquest és un error molt comú. El fet que una empresa tingui un nom molt sonat no vol dir que es generaran rendiments. Normalment les empreses de les que tothom parla són molt madures i això provoca que sigui molt difícil pujar el valor de l’acció ja que hi ha moltíssima gent interessada en vendre i comprar a preus molt pròxims, estancant la cotització.

Tenir un assessor financer es sinònim de seguretat en borsa.

Fals. Un assessor financer sol estar lligat a un broker i no es preocupa per les teves rendibilitats sinó perquè realitzis moltes operacions (comprar o vendre) per tal de obtenir comissions. També pot estar basant-se en decisions errònies que tu desconeixes. Per tant el millor és gestionar-se tu mateix el teu capital.

Invertir en borsa és massa arriscat.

És arriscat invertir sense coneixement. És molt important aprendre bé com invertir, conèixer un mètode i sobre tot tenir una molt bona gestió de riscos per limitar les pèrdues. Hi ha una primícia importantíssima que s’ha de portar a la pràctica per operar: pèrdues limitades, beneficis il·limitats.

Compensar pèrdues comprant més accions de la mateixa empresa neutralitza les pèrdues perquè haurà de pujar.

Fals. Rarament funciona i acostuma a provocar més pèrdues. Mai es pot anar en contra del mercat, si està baixant el millor és vendre per limitar les pèrdues i anar a un altre acció. Cal recordar que si tenim un capital de 1.000€ i perdem un 50% tenim 500€, si volem tornar a recuperar el nostre capital inicial necessitem que les accions es re valoritzin un 100%. És molt difícil que succeeixi quan estan baixant i a més en aquesta mesura.

En aquest escrit he volgut apropar una mica els estudiants al món bursàtil d’una manera molt senzilla, espero que us hagueu adonat de com pugen i baixen els valors i que us hagin semblat interessants els mites falsos sobre invertir en borsa. Més, pròximament.

0 thoughts on “La borsa, aquest gran desconegut

 1. En aquest tema sóc molt nul. T’he de felicitar per apropar-nos una mica la borsa, ja que em sembla molt difícil fer calers sense tenir una gran quantitat d’informació.
  Espero que ens continuïs enlluernant de la mateixa manera, i amb el temps treguis bons rendiments a les teves decisions!;)

 2. El millor ha estat desmontar el tòpic de que l’IBEX 35 representa l’evolució de les 35 millors empreses d’Espanya. Ho he sentit tants cops. Més endevant estaria bé reflexionar sobre quina és la representativitat de l’evolució dels mercats de valors sobre l’evolució de les seves respectives economies reals. Sincerament, i deu ser per la meva poca formació en l’àmbit, les respostes dels mercats de valors als fets econòmics i polítics cada cop em semblen més esperpèntiques!. Tot i que també podem tenir en compte l’afirmació que fa O.Blanchard al seu famós llibre de Macro: «La Borsa funcionarà correctament sempre i quan l’evolució d’aquesta sigui completament impredictible». Debate is served!

 3. Al menys ara sé que la borsa és alguna cosa més que una bossa en idioma gitano. Gràcies, ho entenc una mica més. Salutacions!!!

 4. M’ha agradat la secció dels mites! :O Sincerament sóc bastant ignorant del mercat borsari! Avui però, ja en sé una mica més! 🙂

  PS: Totalment d’acord amb l’Eze, quants cops hem escoltat això a la premsa! xD

 5. Prefereixo que un diumenge dels nostres m’ho expliquis per passos, i t’escoltaré encantat, continua així. El món necessita gent com tu, per sortir-nos d’aquesta. Una abraçada.

 6. Estic d’acord en la majoria del teu escrit, però et recomanaría que fil·lesis més prim quan dius assesor financer, ja que n’hi han de molts tipus, si et refereixes als que treballen per un banc, hi estic totalment d’acord, però n’hi han molts d’independents, ja siguin «family Offices», «EAFi’s» etc.. que sí que et poden ajudar amillorar la rentabilitat de les teves inversions i són totalment independents a qualsevol broker, entitat bancària i derivats.

  Gràcies i sigeix així.

 7. molt bona l’explicació sintentica del funcionament de la borsa i molt interesant l’apartat de desmentir els mites relacionats amb el mon bursatil. Segueix així d’enganxat a aquest món i arribaràs molt lluny. Espero més aportacions teves una abraçada enorme!

 8. Proposo un altre tema que crec que també seria interessant: la possible i imminent fusió de la Deutsche Borse amb el NYSE tot i que els principals reguladors no ho tenen massa clar. El fet de desmitificar certs aspectes referents/propers al món de la borsa ha estat molt encertat.

  1. Gràcies per la teva proposta Edgar, és un gran tema d’actualitat bursàtil, avere per on acaven anant les coses… però seria interesant veure l’adaptació de les divises, gràcies un altre vegada.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *