Ens apropem?

Molt sovint tinc la sensació que quan sentim a parlar d’Europa ens queda tot molt lluny, no trobeu?

Queda relativament poc per les eleccions europees. Realment sabem el funcionament autèntic d’una institució tan important com el Parlament Europeu? Ens sentim interpel·lats quan a les notícies apareix alguna notícia relacionada amb Brussel·les? O pensem, uff això és cosa d’ells?

Comencem per l’inici…

El Parlament Europeu és l’única institució de la Unió Europea que és escollida directament i una de les majors assemblees democràtiques del món. Els 766 membres representen als 500 milions de ciutadans de la Unió Europea i són escollits cada cinc anys pels votants dels 28 Estats Membres ( d’entre els quals també hi ets tu, sí sí, tu! ). Un cop escollits, els diputats s’organitzen per afinitats polítiques tot formant grups per tal de defensar millor les seves posicions. Un dels aspectes més destacats és el multilingüisme (en aquesta assamblea es representa a tots els ciutadans europeus). Els documents parlamentaris es publiquen en totes les llengües oficials de la UE i els diputats tenen dret a parlar en la llengüa oficial que escolleixin. Què us sembla? A mesura que ens anem apropant a saber com funciona tot plegat, creixen les ganes d’involucrar-nos com a ciutadans, no? La participació ciutadana és un repte  que hauria de ser a primera pàgina de totes les institucions del nostre país; a nivell local, nacional i mundial. Per alguna cosa es diuen institucions democràtiques. Hem de ser conscients que des d’aquestes institucions “ a vegades, tant llunyanes ” es prenen decisions que ens afecten, i de manera molt directe!

El descontentament ciutadà i l’aversió que comença a crèixer envers la política del nostre país juguen un paper important. Alhora penso, si no sentim que formem part ni de la democràcia més directa a casa nostra, com volem pensar en termes europeus? O potser cal recordar els inicis de la Unió Europea per entendre ( o per reprendre ) el seu camí original?

Elsa Vicente Puntí, estuadiant de 3r d’International Business Economics a la UPF i col·laboradora de Pompeunomics.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *