Alarma: augment del fanatisme

L´altre dia vaig observar un vídeo de la formació d´ultradreta, Amanecer Dorado. Aquest grup polític, cal recordar que tercera força política a Grècia, protagonitzava una sèrie d’actes vandàlics a un mercat .  En concret, unes 30 persones en les quals es troben dos diputats d´aquest partit es dedicaven a trencar parades de mercat als immigrants il·legals.

El preocupant és que els últims anys aquest tipus de partits compte cada cop més amb el suport del ciutadà.  Exemples podem trobar al País Escandinau on el Partit  de “ Vertaders Finlandesos “o el “Partit del Poble Danès” han duplicat els seus vots a Finlàndia i Dinamarca respectivament. Però no només als països del Nord, sinó que també cal destacar el pes que tenen a la societat del seu país el Partit Liberal d´Àustria ( FPÖ ) i la Aliança pel Futur d´Àustria ( BZÖ), essent la tercera i quarta força política respectivament.  O el sorprenent cas als Països Baixos amb el Partit per a la Llibertat   ( PVV ) arribant a ser la segona força política i obtenint fins a quatre escons al Parlament Europeu al 2009. Per fer-nos una idea clara , aquest és el pensament que té el seu líder Geert Wilders sobre els incidents que es van produir fa uns anys a París.

“París ha sigut testimoni del augment de suburbis i enfrontaments en els barris de classe baixa. Alguns prefereixen considerar que es tracten d´incidents aïllats, però jo trobo més correcte definir aquests enfrontaments com a intifada musulmana. Anomeno als autors “ colons “. Perquè això és el que són. Ells no venen a integrar-se a la nostra societat. Per tant són  “ colons “. Els musulmans són “ colons “ s´integrin o no a les nostres societats. Són “ colons “ perquè estan aquí, perquè són diferents i perquè han vingut a quedar-se. “

Aquesta ideologia troba el seu èxit al recurs de la visió conspirativa com element principal per manipular i mobilitzar a la població. Així doncs,  aquesta capacitat de manipulació , adaptació i reajustació al pas del temps,  ha provocat que l´extrema dreta a Europa hagi viscut un renaixement en ple segle XXI.

La crisi social i econòmica que afecta a gairebé tota Europa té gran part de culpa. Atès que en  aquesta crisi que destaca per un gran augment d´atur, de la delinqüència i de la inseguretat ciutadana provoca el naixement del sentiment de xenofòbia, més present que mai al    “ vell continent “.

Tot i que molts em direu que el concepte xenofòbia és un element independent de l´existència de l´extrema dreta , s´ha de dir que aquesta ideologia  no ha trigat gens en percebre la possibilitat de presentar aquesta qüestió de forma agressiva i eficaç a nivell electoral. Aquest descontentament  és ben aprofitat per aquests partits per guanyar simpatitzants.  La gent prefereix un discurs antiimigració i proteccionista que doni prioritat al de casa envers la resta, deixant de banda valors universals com la tolerància o el respecte. La seva idea radica en la defensa per tot allò que és o simbolitza la identitat nacional justificada en la idea de que la barreja no és possible perquè els estrangers provenen de civilitzacions que no són compatibles amb les europees i acabarien provocant la pèrdua de la seva identitat, per tant la contaminació dels seus fonaments.

Encara així estem de sort atès el seu caràcter divergent dificulta la creació d´un grup parlamentari fort que els uneixi a tots, d´aquesta manera les seves decisions no tenen molt de pes al Parlament.

La solució la tenen la resta de partits . S´haurien de començar a ocupar més pels problemes actuals dels ciutadans com la por a perdre el treball i la inseguretat ciutadana i no preocupar-se tan en debats estèrils que no porten a res.  Tindrien que tractar de manera més adequada temes com el de la immigració, punt fort del discurs radical dels extremistes.  En part, aquest distanciament entre el que defensen els representants dels partits polítics i la realitat que viuen els amplis sectors de la població és aprofitava amb èxit per aquests partits polítics a Europa.

“ Los fallos del funcionamiento del sistema democrático han permitido a Le Pen y sus imitadores transmitir con cierto éxito la idea de que ellos son los únicos capaces de sintonizar con lo que se denomina el hombre de la calle y de defender los intereses de éste frente a la burocracia con lo que se denomina el sistema y las grandes empreses multinacionales . “ De la Vieja a la nueva Extrema Derecha José Luis Rodríguez Jiménez.

El descens en la confiança del poble cap a la classe política va en augment i això també es ben aprofitat per l´extrema dreta per criticar greument als polítics i guanyar-se ràpidament vots electorals. Ara a les forces democràtiques li toca el difícil paper de revertir aquesta tendència assumint la defensa d´una societat més justa.

0 thoughts on “Alarma: augment del fanatisme

  1. La historia es repeteix per que la Historia es cíclica: http://es.wikipedia.org/wiki/Nazismo. Descrèdit de la democràcia liberal, crisi econòmica, prejudicis, buscar culpables a la incapacitat per gestionar, generar por,…
    El populisme nacionalista es ven com una sortida per aconseguir respostes quan la Historia també demostra que es una trampa per la llibertat.

  2. a vegades aquestes respostes politiques i socials son com una tel de fum , per no deixar veure altres questions de fons. I per el que veig provocades per tercers i manipulables. Tambe por ser que s’els -hi escapi de les mans com va ser a l’inversa el cas dels grapo .
    pep

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *